Beyond Inventor Wizard... The Community!

Autodesk Inventor en AutoCAD Forum

Zo, nieuw hier.

Het is tijd om wat nieuwe hardware te configureren, en ben op zoek naar gedegen kennis over inventor en hardware.

Met welke hardwaresupplier kan je echt sparren over details bij die configuratie? De workstationspecialisten die ik nu gecontacteerd heb hebben mij nog niet echt kunnen overtuigen.

Ik ga natuurlijk voor de beste prijs-prestatieverhouding, en wil meer weten over:

-Gamekaart vs workstationkaart

-Echte prestatiewinst door meer interngeheugen en multicore

-SSD in Raid 0

-Dell, HP of anderen?

 

Ervarigen met, meningen over specialisten/resellers, roept u maar!

Aantal maal bekeken: 823

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Ik ben geen hardware specialist, maar wat de videokaart betreft heb ik de ervaring dat een gamekaart minstens zo goed is als de veel duurdere quadro kaarten. Sinds Inventor 2011 wordt er directx gebruikt en stond er op de autodesk site dat de gecertificeerde kaarten en drivers niet meer nodig waren en dat elke gamekaart geschikt was.

Gek genoeg was deze melding enige tijd later weer weg. 

Dries,

grafische kaart is belangrijkste component, en zoals wim reeds verklaarde - sinds men inventor aanstuurt met DirectX - minder gevoelig geworden of men een administratieve, spelletjes of zakelijke CAD kaart gebruikt.

Voorheen moest je met een goedkope onboard grafische kaart zelf niet proberen om een onderdeel te verdraaien, nu gaat dit al redelijk - tot op bepaalde hoogte.

Van tegenwoordig is het dus al perfect mogelijk om inventor te starten en kleine samenstellingen mee te bewerken op een 500€ laptop. Maar men kan dit al serieus in vraag stellen bij professioneel gebruik.

Het is dus allemaal afhankelijk wat men met inventor zal doen.

Ik heb in de tekenzaal op mijn werk overal een HP Z400 met een quadro 600 voor autocad gebruikers en een quadro 2000 voor inventor gebruikers. Voor de echt grote ontwerpen hoop ik nu binnenkort een Z620 met 64GB geheugen, SSD en een nvidia k5000 uit te testen. Maar dan spreek ik van assies van ongeveer 30.000 tot 50.000 onderdelen.

Het is dus afhankelijk wat je ermee doet. Dus een advies wat de best config is op uw vraag is niet mogelijk zonder dat u invult wat u doet

Searching for information about the technology behind professional workstations for CAD and how to configure a model to best meet your needs? Download the free CAD Workstation Resource Guide!

Get the latest hardware information from the experts, including the contributors here at CADspeed and the editors at Cadalyst. Topics include:

  • Why Buy a Professional Workstation?
  • How Do I Convince Management That We Need Better Hardware?
  • How to Configure a Workstation for CAD
  • Go Beyond Benchmarks to Gauge Workstation ROI
  • Why ECC Memory?

The free CAD Workstation Resource Guide is produced by Cadalyst and sponsored by Dell. Download the CAD Workstation Resource Guide here!

Heren, bedankt voor de reactie!

waar wij nu veel tijd mee verknoeien is het genereren van grote layouts. Denk aan 20000 parts+. Dit samenstellen uit derived assemblies brengt wel iets verlichting, maar desnondanks toch  nog vrij traag. Ook het genereren van Shrinkwraps kost erg veel tijd. Speel met de gedachte om hiervoor een seperate PC met licentie aan te schaffn, maar de ROI hierop is wel vrij lang.

 

Over de grafische kaarten lees ik wisselende verhalen als zijnde dat gamekaarten een minder nauwkeurige weergave hebben dan de bekende Quadro kaarten, maar dat de renderingssnelheid dan wel weer erg goed is.

Mijn zwaarst wegende reden om toch voor de duurdere Quadro kaart te kiezen is omdat bedrijven als Dell en HP het gebruik van gamekaarten niet ondersteunen. Men mompeld ook iets over certificering, hoewel dat, volgens mij, niet nodig is. Kopen lukt dan nog wel, maar terugvallen op service en garantie wordt lastig. Iets met winstmaximalisatie heet dat....

 

Zijn er hardware leveranciers die niet onder de plak zitten bij HP of Dell en met mij op een open en eerlijke manier kunnen sparren?

Als je werkt met assemblies van  20.000+ onderdelen, is het volgens mij géén vraag meer of je een "game" kaart of een professionele grafische kaart moet gebruiken.

Mijn advies voor dergelijke grote samenstellingen is 2-ledig:

1- Hardware:

Ga voor een Windows 7 Prof of Ultimate x64 workstation; kies een goede -XEON- multicore processor, ook al wordt multicore -nog- niet volledig benut door Inventor, heb je er wel voordeel van omdat je per proces specifiek cores kunt toewijzen, hierdoor blijft een systeem soepel(er) draaien.

Werkgeheugen kost -verhoudingsgewijs- niets meer, ga dus voor 64GB (of meer).

Harddisk: je kunt voor SSD's gaan (want bloedjesnel) maar.... het schijnt dat na een langere tijd de betrouwbaarheid nog niet datgene is wat bijv een 15k rpm SAS schijf biedt.Bij voorkeur 2 HD's in een RAID configuratie.

Grafische kaart: ik werk zelf met een Quadro 5000, die voldoet prima, heb een Quadro 6000 getest maar die bracht voor mij niet genoeg performance verbetering. Doe je véél renderwerk, denk dan aan een Nvidia Tesla kaart als extra naast een Quadro 5000, deze kaart neemt het rekenwerk voor het renderen op zich en kan tot op zekere hoogte de aanschaf van een renderfarm overbodig maken.

Zorg voor een voldoende zware voeding, dit is vaak een onderschat punt bij de aanschaf, maar het betaald zich terug in een stabiel systeem, voedingen van >1200 Watt zijn voor werkstations al vrij normaal aan het worden.

(overigens bouw ik altijd zelf mijn systemen, ben dus NIET gebonden aan een hardware fabrikant als DELL, Fujitsu of HP).

2- Zorg dat je een expert inhuurt om je tekenprocessen te analyseren en te optimaliseren; hier is vaak méér winst te halen dan alleen maar nieuwe hardware naar binnen schuiven. Bijv. bouw ik mijn assemblies goed op, maak ik wel goed gebruik van levels of design enz. enz.

Wil je je systeem van een erkende HW fabrikant denk dan buiten de door jou gememoreerde Dell en HP, ook eens aan Fujitsu en Lenovo. Fujitsu is in staat prijs technisch zéér concurrerend aan te bieden.

Nou, als ik de benchmark tests vergelijk lijken er legio gamekaarten te zijn die kwa performance over de Quadrokaarten heen walsen. Zie linkje. Maar wat zeggen deze benchmarks nu?

 

Als je een quadro k5000 afzet tegen de GTX590 afzet lijkt ie veel beter te presteren, tegen 1/3 van de prijs.

Waarom geen gamecard: 1? jaar garantie, en geen certificering van Autodesk, maar dat laatste lijkt mij niet nodig daar ze wel directX gecertificeerd zijn door microsoft. Zonder die certificering echter geen ondersteuning door de leverancier van het systeem.

Mijn werkgever koopt liever via een grotere toeleverancier, om de service.....

Die benchmark zegt me niks, zo staat er bijvoorbeeld een Nvidia Tesla kaart in de lijst, terwijl dat feitelijk een kaart is die grafisch rekenwerk doet, bijv. voor renderen. Een tesla kaart zet je niet in als single grafische kaart om je 3D pakket te draaien.

In dit draadje staat een pdf document van Nvidia waarin de verschillen worden verduidelijkt.

Alhoewel niet het meest recente document, toch actueel de verschillen zijn nl. niet drastisch gewijzigd.

Een Quadrokaart heeft drivers die specifiek op het 3D pakket zijn toegesneden om de maximale nauwkeurigheid en performance te verkrijgen. Gamekaarten hebben dat simpelweg niet. Een gamekaart is niet bedoeld om meervoudig gekromde vlakken juist weer te geven, iets waar professionele kaarten wél sterk in zijn.

Géén certificering door Autodesk, betekend simpelweg dat als jij problemen ondervindt met je gamecard, Autodesk je niet gaat helpen een oplossing te vinden. (middels hotfixes, servicepacks e.d.)

Tevens is de stabiliteit van je systeem NIET gewaarborgd. Met een certified card mag je er van uitgaan dat je grafische kaart in ieder geval niet de bottleneck van een instabiel systeem is.

Waarom die enorme fixatie op een gamekaart? Alleen vanwege de prijs? Dat is naar mijn bescheiden mening complete onzin, zeker als je als bedrijf zo'n systeem in pak 'm beet 3 jr afschrijft. Het risico dat jou assemblies van 20.000+ onderdelen niet goed draaien op een systeem met een gamecard zou ik als bedrijf niet eens willen lopen.

Benchmarks voor gamekaarten en inventor zijn hard to find, helaas.

Ik heb niet zozeer een fixatie op de gamekaart, alswel een fixatie op het gevoel dat je meer betaald voor iets wat , op papier, aanzienlijk minder presteert. Ik hoef het natuurlijk zelf niet te betalen, het voelt aan alsof je een oude Opel koopt voor de prijs van een nieuwe Toyota oid

Vraag dan aan jullie HW leverancier een testmachine, 1 waar je zowel een gamekaart als een quadro kunt testen;

Gamecard en Inventor benchmarks zijn wereldwijd bezien -zeer waarschijnlijk- geen issue, want óf het aandeel Inventor machines met een gamecard is te laag of men verkoopt zakelijk gezien nauwelijks inventor licenties zonder een isv gecertificeerd werkstation.... 

Maar ik blijf erbij, als je assemblies hebt met 20.000+ onderdelen, ga dan gewoon voor professioneel spul. Een automonteur gaat ook niet aan de slag met een dopsleutelset van de Aldi of de Action... terwijl die voor jouw als privepersoon waarschijnlijk wel voldoet.

Ik ben het met Ariën ook eens, een deftig workstation betaald zichzelf terug.

Wij hebben zelf eens serieus wat miserie gehad bij omschakeling nr een nieuwe versie van Inventor. De PC's waren niet krachtig genoeg meer.

Gevolg: asap omschakeling naar 64bit station met extra geheugen en betere grfx card. Echter dit gaat vr een groot bedrijf niet op een dagje! Alle andere software moest eerst getest worden... Kortom, kan een designer een dag niet werken door issues met zijn workstation, heb je al snel een kwart pc betaald met dat verloren geld...

Het is een lang verhaal, maar het heeft 2.5 maand geduurd tot iedereen terug @ full force was!

Pc's zijn ook bij ons afgeschreven op 3- max 4 jaar. 

Zelf bezit ik een Dell M6500 laptop met SSD, i7, 16GB, Quadro FX2800M.

Dit reeds 2 jaar en nog gn problemen mee gehad, en de SSD die gaat ook nog steeds mee! Een echte must! Ook hier was men een beetje sceptisch over, over de levensduur van deze schijfjes. Maar als deze 4 jaar mee gaat...en dik zijn dienst heeft bewezen...dan mag hij van mij gerust crashen...ik heb er mijn plezier van gehad :)

Een gamecard zal idd ook werken, mr idd, de verdere service/ondersteuning enzo, zijn vr een firma heel belangrijk...en daar zit natuurlijk ook die kost. Ga maar eens naar een elektro winkel in de buurt, vraag eens nr garantieverlenging...dan betaal je nog eens een heel pak erbij. Het moet hem ergens zitten...

Kortom, Autodesk heeft alle moeite gedaan om ervoor te zorgen dat je ook met een gamecard kunt werken, maar ik vind het vr een firma niet wat je nodig hebt...

just my 2 cents :)

Hou je ons zowiezo op de hoogte, welke configuratie het is geworden? Lijkt me super interessant om te weten...

Ik heb de volgende configuratie in gedachte:

CPU: Xeon E5-2667, E5-2643 of E5-1660

RAM: 32Gb, ECC

GPU: Dan toch maar Quadro, K4000 3Gb

HD: 2x 256Gb SSD Raid 0 striped, tot 500Mb/s..

 

Enig commentaar?

Niks mis mee zo te zien;

1 advies: als jullie zaken doen met een "grote" ICT partner is het wellicht verstandig op een testmachine te vragen van de door jou gewenste configuratie.

De meeste hardware fabrikanten hebben ofwel een pool met testmachines (HP) of ze bouwen er 1 speciaal (Dell doet dat op verzoek en uiteraard bij serieuze interesse).


Kun je een week of 2 de machine testen in jullie eigen omgeving met jullie eigen configuratie. Voldoet de machine? Dan kun je ze bestellen, voldoet ie niet, is vaak ook direct duidelijk waar de schoen wringt.

Let op een voldoende zware voeding !!

RSS

Interessante links

Word Fan!

Inventor Wizard Cartoons

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door Stefaan Boel.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden