Beyond Inventor Wizard... The Community!

Autodesk Inventor en AutoCAD Forum

Weet iemand of het mogelijk is om één of enkele parts in een assembly transparant weer te geven zonder de materiaaleigenschappen van dat part te wijzigen?

Groet Joop

Aantal maal bekeken: 937

Hierop reageren

Berichten in deze discussie

Afhankelijk van je versie kan je de appearance gaan aanpassen... vermoedelijk zit daar wel iets tussen zoals glass

dank je Fréderic voor je reactie, maar dat is nu juist wat ik niet zou willen.

ik bedoel tijdens het samenstellen van de assy wil je soms even door een part heen kunnen kijken naar wat erachter of eronder gebeurd is. Je kunt wel gemakkelijk een part tijdelijk onzichtbaar maken (is wat we nu weleens doen (visibility)) maar dan ben je ook meteen de controle over dat part kwijt.

We weten hoe gemakkelijk het kan zijn, want we hebben die ervaring van een vorig CAD pakket (we willen NIET terug hoor :-))

Als het niet kan gaan er mee leren leven.

Hoi Joop,

- Heb je iets aan de isolate functie (via rmk)? Daarmee kun je tijdelijk inzoomen of de stukken die je wenst te zien, die enkel bekijken. Daarna kun je via undo isolate terug het vorige activeren.

- Maak een Representation aan waarbij bepaalde onderdelen onzichtbaar zijn, van daaruit kun je dan makkelijk weer naar de originele en terug.

- Plaats de onderdelen als "Glass" materiaal, dan zijn ze zo goed als onzichtbaar.

Hiervoor kun je mss men macro gebruiken, je kan in de code makkelijk een ander materiaal instellen en zo snel een onderdeel switchen tussen Glass en zijn eigen materiaal (gebruik ik regelmatig hiervoor!)

(zie: Change to clear color(s) and back (freeware) [10 kb] van http://www.inventorwizard.be/tools/macro/index.html)

Hoi Stefaan,

Ik heb de engineers geadviseerd om tijdelijk van de betreffende parts het materiaal te vervangen door glas, dit staat standaard in onze eigen aangemaakte materialenbibliotheek, werkt goed.

De engineer moet dan wel even 'onthouden' wat het oorspronkelijke materiaal is en niet vergeten dit terug te zetten als hij klaar is met het assembleren.

Dank voor je reactie, ik heb van iemand op een ander forum begrepen dat deze functie (het tijdelijk transparant maken) wel op de wishlist van Autodesk staat, dus mogelijk zit het erin in een volgende versie. Bij sommige andere pakketten bestaat het gewoon.

Groeten, Joop

Hoi Joop,

Laat iemand die wat overweg kan met macro's (jijzelf?) even men macro testen. Dan moet men het oorspronkelijke materiaal zelfs niet onthouden. Het terug zetten kan ook heel makkelijk, men kan zelfs simpelweg alle componenten selecteren met een selectie window te trekken, of via de model browser en "As material" te selecteren.

Ik heb ondertussen even men macro aangepast zodat deze voor jou de mogelijheid heeft om "Glass" te kiezen en terug "As Material" te zetten.

Voeg deze 2 bestandjes toe via de VBA editor aan je "default.ivb", daarna kun je er een icoontje vr maken. Mocht het niet lukken om dit te doen hoor ik het wel

you'll love it! :D

edit: macro download zie paar posten lager!

hihi, ik had jou macro al gedownload nav je vorige reactie.

Moet nog even ontdekken hoe het werkt met mocro's in Inventor, heb ik nog niet eerder gedaan.

Uitzoeken waar wat moet staan (op de server) zodat de 'gebruikers' er ook gemakkelijk gebruik van kunnen maken en zonder in conflict te komen met de jongens van IT.

Ik heb trouwens ruim 20 jaar bij ICT gewerkt bij dit bedrijf, maar sinds 2 jaar niet meer, heb dus ook de autorisaties op het netwerk niet meer.

Ha Stefaan,

De macro wil nog werken, maar dat zoek ik nog wel uit als ik wat meer tijd heb.

Wel een workaround gevonden waar de betreffende engineer al erg blij mee is, gaat alsvolgd;

Selecteer in de samenstelling het part waar je 'doorheen' wilt kijken, kies bij "Appearance" voor "Clear" en het part is transparant.

Ongedaan maken door weer het part te selecteren en kies bij "Appearance" voor "Clear Override" en de oorspronkelijke colour is weer terug.

Oorspronkelijke materiaal van het part blijft ongemoeid.

Groet Joop.

Hoi Joop,

ff helpen dus :)

Op zich heel eenvoudig.

Je kan de macro eerst bij jou lokaal zetten, en jouw default.ivb aanpassen.

Erna kun je die aan iedereen doorgeven die deze ook wil hebben.

De default.ivb opladen op de server en iedereen daar naar laten verwijzen kan ook, maar dan blokkeer je de mogelijkheid dat een gebruiker zijn eigen extra macro's toevoegt (waar ik gn voorstander van ben)

- Ga naar application options/File en kijk daar nr waar de "default VBA project" naar verwijst. Daar vind je de Default.ivb

- Plaats mijn bestandjes uit laatste post in diezelfde folder.

(bij mij is dit C:\Program Files\Autodesk\Inventor xxxx\Bin\Macros)

- open inventor en ga naar Tools/VBA editor.

- bij uw projecten zie je diezelfde default.ivb staan als "application project".

Klik dat open en klik met rmk op "Forms" en kies inport file, open de frmChangeColorToGlass.frm

Daarna op folder Modules met rmk en importeer "ChangeColor2Glass.bas"

- Sla alles op

- open een samenstelling

-rmk in de ribbon en kies "customize user commands"

plaats de macro nr rechts en je krijgt de macro in je ribbon, eventueel kun je hem ook aan de quick acces toevoegen, wat ik heel handig vind bij veel gebruik.

Hiermee kom je er normaal wel.

Nadien kun je die files van mij samen met jouw nieuwe default.ivb verspreiden bij iedereen. Het enige wat men dan nog moet doen is het knopje toevoegen via de "custom user commands"

Enjoy!

Het eerste deel had ik gevonden, kijk maar,

maar bij het bij het toevoegen aan het ribbon, zie ik wat anders dan in jouw voorbeeld...

Er gaat iets niet helemaal zoals jij het bedoeld had denk ik :-)

PS, als beheerder sta ik niet toe dat Engineers zelf macro's toevoegen, ik sta wel open voor suggesties, maar aanpassingen doe ik zelf, consequentie is wel dat ik niemand "de schuld" kan geven als er iets fout gaat. 

OEPS!

de module is blijkbaar eentje van een andere macro :)

neem deze in bijlage...sorry 

Bijlagen:

Dan kun je alle bestanden achteraf op de server zetten, maar dan moet je bij iedereen de link naar de default.ivb ook nr die locatie laten wijzen via de application options...

RSS

Interessante links

Word Fan!

Inventor Wizard Cartoons

Video's

  • Video's toevoegen
  • Alles weergeven

© 2021   Gemaakt door Stefaan Boel.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden